All-New Ford GT

Nástupce Fordu GT oficiálně odhalen

13. 1. 2015 • Novinky

Od své první výhry v LeMans nad Ferrari, až po poslední silniční sériový kus to byl postrach všech supersportů. Tento postrach legendárních jmen jako jsou Ferrari, Lamborghini a Porsche přichází prozatím v provedení konceptu na autosalonu v Detroitu, a to s docela vysokými ambicemi.

Prvně k designu, Ford, jakoby vzal GT z roku 2005 a zkombinoval ho s dnešními nejmodernějšími supersporty. Auto má výrazné a skvěle vypadající detaily, aktivní aerodynamiku a spoustu dalších vymožeností, takže už to snad ani skoro není americké auto. Karoserie je převážně složena s karbonu a hliníku.

Podíváme-li se do útrob tohoto monstra, objevíme v něm přeplňovaný šestiválec EcoBoost o objemu 3.5 litru, ten má výkon nad hranící 600 koní. Že to není pro konkurence-schopnost dost? Když McLaren 650S má skoro 650 koní a modernizované Ferrari 458 Italia bude mít téměř 700 koní. Ford se nebojí a říká, že auto bude mít velice nízkou váhu a pravděpodobně i nejvíce koní na jeden kilogram z váhy vozu oproti konkurenci. Motor bude spolupracovat se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou s pádly pod volantem.

Další zajímavostí jsou sedadla, která byla namontována přímo k podlaze vozu, takže s nimi nelze hýbat a nastavovat je (podobně jako u LaFerrari). Geniální pozici za volantem tak budete hledat pouze posouváním volantu a pedálů.

A jak to vypadá s konceptem do budoucna? Závodní varianta modelu GT se objeví už v roce 2016 na startu LeMans v kategorii GTE, kde bude soupeřit proti klasickým rivalům z řad Ferrari (nejspíš už proti modernizované 458 Italia), Porsche a Corvette. Sériový silniční vůz potvrzen nebyl, ale pravděpodobně se jej během několika let taky dočkáme.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz