Nový motor pro Hyundai Veloster

10. 4. 2011 • Novinky

Přeplňovaná jedna-šestka s výkonem přes 200 koní, která by rozmetala všechny koncernové TSI-čka? Nemožné? Ale kdeže! Právě takový motor totiž plánuje představit korejská automobilka Hyundai na nadcházejícím autosalonu v New Yorku.

Automobilka poskytla informace, že se bude jednat o motor typu T-GDI s objemem 1,6litru, jež bude dopován dvojicí turbodmychadel a přímým vstřikováním paliva. Výsledný výkon by měl být více než slušných 155kW (208 koní) a 265Nm točivého momentu. Motor by měl být dále optimalizován pro použití méně paliva při nižších otáčkách, což vede ke snížení spotřeby paliva a vypouštěných emisí.

Ani srovnání s koncernovými motory není úplně od věci. Motor byl totiž skutečně vyvíjen jako konkurent pro 2,0 TFSI, jež se montuje do Golfu GTI a Scirocca. A právě s ním je Velostech srovnáván nejvíce. Oba vozy totiž nabízí karoserii s atraktivním sportovním vzhledem a přitom si zachovávají možnost pohodlného cestování při nízkých provozních nákladech.

Motor, jež se poprvé objeví ve výrobě v roce 2012 v modelu Veloster, se dočká také uvedení v modelu ix30 a dokonce ho bude využívat i příští generace modelu Cee´d od sesterské automobilky Kia.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz