0skoda_octavia_850-930x465

Sankce? V Rusku se opět začaly prodávat Octavie a za směšné peníze

25. 10. 2024 • Novinky, Zajímavosti

I když prakticky všechny velké západní automobilky opustily ruský trh, jejich auta se na něm stále objevují. Někdy v malém a někdy ve velkém množství. Občas jde o nelegální dovozy „oklikou“ z třetích zemí, někdy o individuální aktivity některých prodejců a někdy se tak děje i s tichým souhlasem samotných západních značek.

Například v srpnu jsme psali o tom, že se v Rusku opět začaly prodávat vozy Volkswagen pod značkou Jetta, což je společný podnik Volkswagenu a čínské automobilky FAW. Nedávno byla dokonce spuštěna oficiální stránka Jetta Motors Russia, registrovaná na FAW Osteuropa GmbH, což je ruská dceřiná společnost China FAW Group Import & Export Co. Jde o stejnou skupinu FAW, která spolupracuje s Volkswagenem v Číně. Od této iniciativy společnosti Jetta se německý koncern opět distancuje, ale němečtí novináři z deníku Die Zeit, kteří na celou kauzu upozornili, pochybují, že by čínská Jetta mohla tento krok učinit bez alespoň tichého souhlasu Volkswagenu.

Aktuálně se v Číně objevily Octavie, jak upozornil server Automail.ru. I když nejde o nejnovější generaci, ale o předchozí Octavii III, vyráběnou mezi lety 2012 a 2022, její výroba v Číně nadále pokračovala. Prodeje Škody v Číně však dramaticky klesají a blíží se k nule. Kvůli tomu se začaly v čínských skladech hromadit neprodané Octavie III.

To využila společnost Autocentrum z Irkutska, která tyto Octavie dovezla z Číny do Ruska a začala je nabízet za opravdu „směšné“ ceny. Základní verze nové Octavie stojí 1 441 000 rublů, což je v přepočtu necelých 13 900 eur. To je přibližně částka, za kterou se na Slovensku prodává Škoda Fabia. V Rusku je Octavia dokonce o něco levnější než Lada Vesta.

Pro zajímavost – čínská verze Octavie III není úplně stejná jako evropská. Jde o větší vozidlo s odlišnou zadní částí, která připomíná spíše model Superb. Škoda Octavia III se v Rusku prodává za uvedenou cenu s 1,5litrovým atmosférickým motorem o výkonu 113 koní a šestistupňovou manuální převodovkou. Výbava zahrnuje například kontrolu tlaku v pneumatikách, systém start-stop, asistent pro rozjezd do kopce, multifunkční volant, čalounění sedadel z ekokůže, infotainment s velkou dotykovou obrazovkou a další prvky.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz