20241004_161232

Pražská energetika ve třetím čtvrtletí zprovoznila 16 nových veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily. Celkem jich má už 709

22. 10. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Pražská energetika (PRE) ke konci třetího čtvrtletí letošního roku provozuje v celé České republice síť 709 veřejných dobíjecích stanic pro bateriové vozy. Počet stanic ve třetím kvartálu meziročně vzrostl o 8,7 %, z 652 stanic na konci loňského září na současných 709. Za tři čtvrtletí letošního roku v síti PRE POINT přibylo celkem 34 veřejných dobíjecích stanic. Celková spotřeba na veřejných dobíjecích stanicích Pražské energetiky dosáhla během třetího kvartálu 1 830 MWh, což představuje nárůst o 47 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Ve srovnání s druhým čtvrtletím letošního roku byla spotřeba v síti PRE POINT ve třetím čtvrtletí o 12 % vyšší.

„Elektromobilitě v letošním roce výrazným způsobem pomohly dotace na pořízení elektromobilů v rámci Záručního programu Elektromobilita. Počet čistě bateriových aut na českých silnicích vzrostl téměř na 33 tisíc. Takový nárůst se pochopitelně pozitivně odráží i na odběru u našich dobíjecích stanic, kde pozorujeme meziroční nárůst o 47 %, ale i mezikvartální o 12,1 %,“ komentuje aktuální situaci Libor Hladík, vedoucí sekce E-mobilita v Pražské energetice. „Značný potenciál teď vidíme v budování neveřejných dobíjecích míst, protože firmy se začínají připravovat na povinný ESG reporting. S tím souvisí i přechod k bezemisním fleetům, který s sebou pochopitelně nese i potřebu výstavby firemní dobíjecí infrastruktury,“ doplňuje Hladík. Samotná Skupina PRE provozuje jednu z největších flotil bateriových aut v Česku. Aktuálně má ve svém vozovém parku 178 bateriových vozů a 20 plug-in hybridů, to je přes 40 % z celkového počtu. Do roku 2030 plánuje mít ve své flotile výhradně elektrické vozy.

Rostoucí zájem o veřejné dobíjení elektromobilů se projevuje jak v objemu odebrané elektrické energie z veřejných dobíjecích stanic, tak i v růstu počtu dobíjení a rozšiřování zákaznické báze. Celková spotřeba elektrické energie za první tři čtvrtletí, kterou řidiči elektromobilů využili k veřejnému dobíjení svých vozů, dosáhla 5 160 MWh, to znamená nárůst o 45 % oproti stejnému období roku 2023. Zákazníci PRE POINT letos uskutečnili 285 994 dobití, což znamená meziroční nárůst o 37 %. Celkový počet dobíjecích transakcí ve třetím čtvrtletí dosáhl počtu 98 406 dobíjení, to znamená nárůst o 35 %. Nejvíce transakcí, celkově 53,4 %, uskutečnili zákazníci na pomalých AC stanicích, následovaly rychlé DC stanice s 30,8 % a na ultrarychlé UFC stanice připadá 15,8 %. Počet unikátních zákazníků oproti loňskému třetímu kvartálu vzrostl o 43,7 %. Roste i utilizace vztažená k výkonu dobíjecích stanic, oproti loňsku konkrétně o 35,5 % na současnou hodnotu 2,93 %. Časové vytížení dobíjecích stanic vzrostlo oproti loňsku o 4,86 %.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz