cars-for-sale

Nová pravidla z Bruselu mění parkování. Týkají se mnoha řidičů, kteří mají průkaz ZTP

21. 10. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Víte, jak pravidla z Bruselu mění parkování pro osoby s těžkým zdravotním postižením? Nově budou mít nárok na celoevropský parkovací průkaz, který má zajistit, že budou mít všude nárok na stejné preferenční zacházení bez diskriminace – včetně parkovacích míst. Dobrou zprávou je, že příprava nové směrnice výrazně pokročila.

Nový parkovací průkaz pro ZTP platný v celé EU

Aby se osoby se zdravotním postižením mohly volně pohybovat v celé EU, přichází Brusel s novým průkazem Unie pro osoby se zdravotním postižením a vylepšeným evropským parkovacím průkazem pro osoby se zdravotním postižením.

O jaké průkazy jde? Uvedený průkaz bude sloužit jako potvrzení zdravotního postižení ve všech zemích EU. Držitelům zajistí férový přístup k rovnocennému zacházení kdekoliv v členských zemích. Zvláštní podmínky pro osoby se zdravotním postižením často platí například při využívání slev v MHD.

Výměna parkovacích průkazů pro zdravotně postižené

Evropský průkaz bude doplňovat národní průkazy osob se zdravotním postižením, které budou nadále vydávat vnitrostátní orgány na základě vlastních kritérií. Slovenské úřady už konkrétně potvrdily, že chtějí začít staré průkazy vyměňovat nejpozději od roku 2026 a budou tak činit bezplatně.

Státy EU budou mít lhůtu 2,5 roku, aby začaly uplatňovat nová pravidla EU. Nové nařízení již získalo podporu Evropského parlamentu (stalo se tak ještě v dubnu) a nyní také ze strany Rady EU.

Evropský parkovací průkaz pro ZTP osoby nahradí národní parkovací průkazy. Má zajistit využívání parkovacích míst pro osoby se zdravotním postižením ve všech zemích EU.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz