Pre-Media: Der GELÄNDEWAGEN: Offroad. Unlimited. Established 1979.Pre-Media: The GELÄNDEWAGEN: Off-road. Unlimited. Established in 1979.

Německo vyšetřuje nelegální vývoz luxusních aut do Ruska

11. 10. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Jak informuje Ukrajinská Pravda, německá prokuratura vyšetřuje prodejce aut, který prodal do Ruska několik luxusních vozidel v celkové hodnotě více než čtyři miliony eur. Podle celního vyšetřovacího oddělení a prokuratury měl manažer autobazaru v Königswinteru u Bonnu předstírat, že tato auta legálně vyváží do třetích zemí. Ve skutečnosti však měla skončit v Rusku, což měl vědět.

Naznačují to výsledky dvou prohlídek, které provedli vyšetřovatelé koncem září a které vedly ke shromáždění důkazů. V rámci zajištění majetku zabavily orgány dvě luxusní vozidla. Nejde přitom o nic nového. Investigativní novináři Sky News odhalili již dříve komplexní systém pro nelegální dovoz aut přes Gruzii. Týká se však i jiného zboží, jako jsou procesory, GPS zařízení nebo paměťové karty.

Gruziňské úřady tvrdí, že uzavřely mezery umožňující obcházení západních sankcí, ale realita naznačuje něco jiného. Prodej několika aut soukromým prodejcům do Ruska je však zanedbatelná kauza v porovnání s velkoobjemovým dovozem aut značky Jetta do Ruska z Číny, které vyrábí VW ve společném čínském podniku s automobilkou FAW. Auta Jetta VA-3, VS-5 a VS-7 jsou v podstatě čínské deriváty Škody Rapid, Seatu Ateca či Škody Kodiaq.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz