electric car and gasoline car concept. hand holding gas pump and

Elektromobilita není nesmysl: Kalifornie má díky ní čistší vzduch a silnější ekonomiku

10. 10. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Kalifornie oznámila výrazný pokles emisí skleníkových plynů a významně se přiblížila svému cíli dosáhnout uhlíkové neutrality do roku 2045. Díky zavedeným regulacím a pokročilým technologiím se jí podařilo snížit emise o 20 % oproti roku 2000, zatímco její ekonomika výrazně rostla.

Kalifornie snižuje emise nejen v dopravě, ale také v průmyslu a energetice

Podle zprávy kalifornské vládní agentury CARB snížily elektromobily emise skleníkových plynů v tomto státě o 9,3 milionu metrických tun mezi roky 2021 a 2022, což představuje pokles o 2,4 %. Toto snížení odpovídá odstranění 2,2 milionu aut se spalovacími motory za jeden rok.

Na snížení emisí ale nepřispěly jen elektromobily. Kalifornský průmysl přechází na obnovitelné zdroje energie, které například mezi 14. a 24. dubnem letošního roku pokryly část denní spotřeby elektrické energie v celém státě.

Rozvoj obnovitelných zdrojů a investice do čistých technologií, jako jsou fotovoltaika a větrná energie, které nyní zajišťují 30 % kalifornské elektřiny, pomáhají snižovat emise při současném růstu ekonomiky. Od roku 2000 klesly celkové emise ve všech sektorech o 20 %, zatímco HDP vzrostlo o 78 %.

Studie ukazují, že nižší emise mají pozitivní vliv na zdraví obyvatel

Výzkumný tým z Kalifornské univerzity vypracoval studii o dopadu elektromobilů na životní prostředí. Sledoval období od roku 2013 do roku 2019 a analyzoval údaje o počtu registrovaných elektromobilů, znečištění ovzduší a návštěvách pohotovostí kvůli astmatu. Výsledky ukázaly, že nárůst dvaceti nových elektromobilů na 1 000 obyvatel ročně vedl k poklesu návštěv pohotovostí kvůli astmatu o 3,2 %.

Zbytek USA se do elektromobilů zatím příliš nehrne

Kromě Kalifornie, která se svou zelenou strategií vyniká, zůstává většina států v USA ve srovnání s elektromobilitou pozadu. V roce 2023 bylo přidáno 1,2 milionu elektromobilů, což je jen 7,6 % z celkového počtu nově prodaných vozů. Očekává se ale, že toto číslo poroste, protože USA, stejně jako Česká republika, nyní nabízejí dotace na nákup elektromobilů. Například Volkswagen ID.5, jeden z nejbezpečnějších vozů současnosti, lze pořídit se slevou až 200 000 Kč.

Zdroj: California greenhouse gas emissions decline across most sectors | California Air Resources Board

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz