wrc-2024-rd11-539

Chilská rallye: Maximální bodový zisk pro Toyotu

30. 9. 2024 • Novinky, Sport

Soutěžní tým TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team (TGR-WRT) oslavuje maximální bodový příděl za výsledky v náročném chilském podniku, kde Kalle Rovanperä vybojoval vítězství před stájovým kolegou Elfynem Evansem.

Kromě prvních dvou míst celkového pořadí se TGR-WRT podařilo obsadit tři nejvyšší příčky v samostatné klasifikaci Super Sunday a zaznamenat dva nejrychlejší časy v závěrečné Power Stage.

Toyota je tak vůbec prvním týmem, kterému se podle nového systému zavedeného v letošním roce podařilo získat maximálních 55 bodů do šampionátu značek – ve snaze stát se opět mistrem světa za situace, kdy do konce šampionátu zbývají dvě kola a odstup za prvním v pořadí se zmenšil z 35 na 17 bodů.

Nedělní program zahrnující čtyři rychlostní zkoušky opět přinesl náročné podmínky podobné těm, kterým jezdci čelili již v sobotu v horách regionu Biobío jižně od pořádajícího města Concepción, kdy Rovanperä za husté mlhy převzal vedení v závodu od Evanse.

Sébastien Ogier, vyjíždějící na trasu jako první v rámci restartu po poškození vozu v sobotu dopoledne, využil příležitosti v podobě sychravého počasí, aby poslední den společně s navigátorem Vincentem Landaisem určovali tempo celého závodu a vyhráli všechny čtyři poslední etapy.

Rovanperä nastupoval do posledního dne závodu s náskokem 15,1 sekundy před Evansem, přičemž tuto výhodu v průběhu prvních dvou rychlostních zkoušek v neděli dopoledne ještě zvýšil. V napínavém dojezdu Power Stage byli Rovanperä s navigátorem Jonnem Halttunenem o pouhou desetinu sekundy pomalejší než Ogier, což však stále postačovalo na čtvrté vítězství v letošní sezóně.

Rovanperä svým 15. vítězstvím za tým TGR-WRT dosáhl úrovně dvojnásobného mistra světa Carlose Sainze – oba uvedení jezdci pomohli Toyotě ve světovém rallyovém šampionátu FIA k rekordnímu počtu vyhraných podniků.

Evans s navigátorem Scottem Martinem se díky své suverénní jízdě opět vrátili na stupně vítězů – v letošní sezóně již popáté. Hned v pátek se ujali vedení, které si udrželi až do sobotního odpoledne, kdy se museli vyrovnat s nejhustší mlhou. V rámci klasifikace Super Sunday skončili třetí, resp. pátí v Power Stage.

Ogier a Evans dvě kola před koncem sezóny s 60 body k rozdělení teoreticky i nadále bojují o zisk titulu mistra světa v kategorii soutěžních jezdců.

Sami Pajari a Enni Mälkönen při své druhé účasti s vozem GR YARIS Rally1 HYBRID dojeli na šestém místě. V návaznosti na svoji úspěšnou premiéru na Rallye Finsko zahájili páteční jízdy ve velkém stylu – v pátek se drželi na čtvrtém místě, pouhých 12,2 s za vítězem. Se zhoršujícími se podmínkami předvedl Pajari svůj zralý přístup, když se zaměřil na nabytí cenných zkušeností a hladký dojezd do cíle.

Pajari bude moci své zkušenosti v Rally1 rozšířit i v příštím podniku, kterým je Středoevropská rallye, a stále má možnost získat titul mistra WRC2 během závěrečného kola pořádaného v Japonsku.

Citace:

Jari-Matti Latvala (šéf týmu)
„Pro náš tým je to skvělý výsledek. Z dokonalé neděle, v této sezóně vůbec poprvé, mám opravdu dobrý pocit, zejména po drtivých ranách, které jsme utržili v závěrečných dnech dvou posledních podniků. Naši jezdci dnes odvedli úžasnou práci a tlačili až do úplného konce poslední etapy. Tento výsledek povzbudí celý tým a dodá nám ještě větší motivaci do dvou zbývajících podniků. Kalle a Elfyn jeli po celý víkend opravdu skvěle, a vítězství v této rallye by si tak zasloužili oba. Seb ve všech etapách, které jel, zaznamenal opravdu dobré časy, a dnes si díky jeho rychlosti a bojovnému duchu odvážíme opravdu důležité body do šampionátu továrních týmů. V neposlední řadě Sami odvedl přesně to, co jsme na tento týden plánovali – předvedl konzistentní jízdu a díky svému zralému přístupu zdárně dokončil závod a získal řadu nových zkušeností. Takže celkově to pro nás byla velmi úspěšná rallye.“

Kalle Rovanperä (jezdec, vůz č. 69)
„Z tohoto vítězství máme opravdu dobrý pocit. Byl to náročný víkend a je to pokaždé dobrý pocit, když jste pro vítězství museli opravdu bojovat. Ani v jednom okamžiku to nebylo snadné vzhledem k počasí a dalším věcem, ale odvedli jsme dobrou práci. V pátek jsem se necítil úplně komfortně, ale překonali jsme to bez nějakých velkých chyb, a když se podmínky zkomplikovaly, dokázali jsme si vytvořit slušný náskok. Bylo ale důležité tlačit na pilu i dnes a společně se stájovými kolegy jsme získali opravdu důležité body do mistrovství značek, ze kterých můžeme mít velkou radost. Velké díky týmu: vůz jel tento víkend opravdu výborně.“

Elfyn Evans (jezdec, vůz č. 33)
„Tento víkend byl dobrý prakticky od začátku až do konce. Ukázali jsme dobrý výkon, je to úžasný výsledek pro tým a já mám radost, že jsem součástí toho všeho. Včera nám podmínky nehrály do karet, ale Kalle měl dobrou strategii a jel opravdu dobře, takže mu patří gratulace. Dnes jsme měli ještě více mokro a taky celkem dost mlhy, ale podařilo se nám to zvládnout čistě bez problémů a stále předvést slušné tempo. Výsledek hodně pomohl do šampionátu značek a my se hlavně musíme zaměřit na to, abychom ve stejném duchu pokračovali po zbytek roku.“

Sébastien Ogier (jezdec, vůz č. 17)
„Je pěkné zakončit víkend v pozitivním duchu a výrazně týmu zvýšit naději na zisk mistrovského titulu v šampionátu značek. Stále cítím trochu zklamání sám ze sebe a chyb, kterých jsme se dopustili v předchozích dnech a za které jsme hodně zaplatili, protože jsme jinak měli úžasné tempo a dokázali zvítězit ve většině etap, které jsme dojeli. Ale to v rallyovém sportu nestačí: musíte to poskládat vše dohromady, což jsme tento víkend nedokázali. Jízdu jsem si moc užil a chci poděkovat týmu za veškerou snahu o vylepšení vozu, protože na šotolině jsem ještě nikdy neměl tak dobrý pocit. Jdeme správným směrem a budeme i nadále tlačit na pilu až po Rallye Japonsko.“

Sami Pajari (jezdec, vůz č. 5)
„Jsme rádi, že jsme tuto rallye zdárně dokončili. Díky týmu, protože to byla čistá radost jet s tímto skvělým vozem. Pátek pro nás vypadal slibně a dokázali jsme předvést slušné tempo. Další dva dny přinesly zrádné podmínky, což znamenalo spoustu učení se, ale to je prostě součást hry. Hlavním cílem bylo zdárně dokončit celou rallye, takže z toho musíme mít radost a alespoň jsme předvedli dobré tempo v některých etapách. Nyní se již nemohu dočkat Středoevropské rallye, která bude novou výzvou se spoustou věcí k učení.“

KONEČNÉ VÝSLEDKY, CHILSKÁ RALLYE

1 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) 2 hod 58 min 59,8 s
2 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +23,4 s

3 Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +43,9 s
4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1 min 1,1 s
5 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2 min 2,7 s
6 Sami Pajari/Enni Mälkönen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +2 min 39,7 s
7 Grégoire Munster/Louis Louka (Ford Puma Rally1 HYBRID) +2 min 47,7 s
8 Yohan Rossel/Florian Barral (Citroën C3 Rally2) +8 min 31,4 s
9 Nikolay Gryazin/Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) +8 min 48,7 s
10 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +8 min 52,1 s
36 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +1 hod 27 min 3,1 s

Světový rallyový šampionát FIA 2024, pořadí jezdců po jedenáctém kole:

1 Thierry Neuville 207 bodů
2 Ott Tänak 178
3 Sébastien Ogier 166
4 Elfyn Evans 161
5 Adrien Fourmaux 140
6 Kalle Rovanperä 114
7 Takamoto Katsuta 80
8 Dani Sordo 44
9 Sami Pajari 41
10 Esapekka Lappi 33

Světový rallyový šampionát FIA 2024, pořadí týmů po jedenáctém kole:

1 Hyundai Shell Mobis World Rally Team 482 bodů
2 TOYOTA GAZOO Racing World Rally Team 465
3 M-Sport Ford World Rally Team 245

A co bude následovat?
V posledních dvou kolech letošní sezóny se týmy vrátí na asfalt, počínaje Středoevropskou rallye ve dnech 17.–20. října. Podnik vedený přes hranice tří zemí, poprvé zařazený do kalendáře v roce 2023, zahrnuje náročné trasy v Německu, České republice a Rakousku.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz