Volkswagen Golf Variant

Staré dieselové auto upravil, emise rapidně klesly a snadno splňuje normu EURO 6

21. 9. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Staré dieselové auto nemusíte dávat do šrotu. Inženýr a odborník na automobilové spalovací motory Wolfgang Krause proměnil starý dieselový Volkswagen Polo na klimaticky šetrné vozidlo poháněné palivem HVO 100. Wolfgang dříve vyvíjel výkonné motory pro sportovní divizi Mercedes-Benz v AMG. Se svou firmou KLS se dlouhá léta věnuje dieselovým motorům, které nejen vylepšuje, ale také je dělá čistšími a úspornějšími.

Jeho nejnovějším počinem je modifikovaný VW Polo z roku 2014, jezdící pouze na ekologický diesel HVO 100. Wolfgang pro auto vyvinul řídicí jednotku, která plně umožňuje využití výhod HVO dieselu. Jinými slovy, řídicí jednotka přizpůsobuje motor VW Polo novému palivu. HVO 100 slibuje snížení emisí CO2 až o 90 procent, přičemž jde o palivo zcela bez nečistot, které rovněž neobsahuje kyslík a síru, čímž se snižuje množství látek, které je potřeba zpracovávat ve výfukovém systému auta.

Aby toto staré Polo s motorem TDI dosáhlo emisní normy EURO 6, Wolfgang optimalizoval vstřikování paliva, přičemž výkon malého auta (55 kW/74 PS) zůstal nezměněn. Palivo HVO 100 je vznětlivější než běžná nafta, což umožnilo snížit takzvaný předstřik až o 60 procent. Kromě toho byla například přizpůsobena hlavní fáze vstřikování, aby odpovídala rychlosti hoření paliva HVO 100.

Jednotlivá opatření umožnila dosáhnout snížení spotřeby o přibližně 8,7 procenta ve srovnání s neoptimalizovanou řídicí jednotkou. Tento test potvrzuje, že HVO 100 nabízí silný potenciál pro výrazně efektivnější a čistší chod dieselových motorů – nezávisle na jejich stáří. Může jít o další významný příspěvek ke snižování uhlíkové stopy.

.

«

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz