img_9720

Majitelé elektromobilů jezdí v průměru delší trasy než se spalovacími vozy

2. 9. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Strach z dojezdu elektromobilu je často považován za hlavní důvod, proč si lidé nechtějí pořídit vůz na baterii. Nicméně nový průzkum odhalil, že většina majitelů elektromobilů tento strach nepociťuje a podnikají dokonce delší cesty než majitelé aut se spalovacími motory.

Společnost Sifo ve spolupráci s firmou Zaptec provedla průzkum mezi 1 032 majiteli elektromobilů a plug-in hybridů a 1 082 majiteli vozů se spalovacími motory. Když se majitelů elektrických vozů zeptali na obavy z dojezdu, 54 % respondentů uvedlo, že tyto obavy pociťují zřídka nebo vůbec. Pouze 12 % přiznalo, že se často nebo velmi často obávají nedostatečného dojezdu.

Naopak 45 % majitelů vozů se spalovacími motory uvedlo, že obava z nízkého dojezdu je hlavním důvodem, proč se elektromobilům vyhýbají. I pro majitele elektromobilů je dojezd důležitý, přičemž 56 % z nich by preferovalo delší dojezd na jedno nabití a 38 % by uvítalo více veřejných nabíjecích stanic.

Řidiči elektromobilů podnikají delší trasy a užívají si jízdu více

Každý třetí majitel vozu na baterii (31 %) uvedl, že ročně absolvuje více než 11 jízd delších než 200 km. Naopak stejný počet cest uvedlo jen 19 % majitelů vozů se spalovacím motorem.

Rozdíl v odpovědích pravděpodobně souvisí s tím, že řidiči elektromobilů jsou méně stresovaní. Společnost DS Automobiles ve svém průzkumu zjistila, že jízda v elektromobilu je méně stresující díky plynulejším rozjezdům, pohodlnějšímu interiéru a moderním asistenčním systémům.

Díky tomu, že jsou elektromobily vybaveny nejnovějšími bezpečnostními systémy, patří nejen mezi nejpohodlnější, ale také mezi nejbezpečnější dopravní prostředky.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz