znacka_e

Zvláštní dopravní značka s písmenem E: Ne každý zná její význam

29. 7. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Některé dopravní značky nejsou na první pohled příliš srozumitelné, zvláště pokud se jedná pouze o jedno písmeno. To však jako vysvětlení policii rozhodně stačit nebude. Můžeme ji spatřit u našeho severního souseda, v Polsku, kam mnozí z nás jezdí za nákupy. „E” zde znamená „exploze”, respektive její možnost. Tato značka zakazuje vjezd vozidlům přepravujícím nebezpečné (a výbušné) materiály.

Nemusí se nutně jednat o kamion plný munice z blízké továrny. Ale i běžný kamion přepravující plyn, který vidíme denně na silnici nebo kamion s chemickou látkou, která může tvořit výbušnou směs se vzduchem. A pozor, tlaková láhev na LPG ve vašem autě sem také patří.

Jde o vjezd do specifické zóny, kde by nehoda takového vozidla mohla mít vážné následky. Pokud by například došlo k nehodě kamionu přepravujícího plyn, škody by mohly být obrovské. Silnice (nebo jen jejich části) na kritických místech s obytnou zástavbou, úzkými mosty nebo dlouhými tunely jsou proto označeny právě značkou s písmenem E.

Jde o zajištění bezpečnosti všech účastníků silničního provozu. A i pokud přímo neřídíte kamion s propan-butanem, je dobré vědět, co tato značka znamená, protože vám to pomůže předvídat situaci na daném úseku. Například budete vědět, že se blíží obec nebo místo s vysokou koncentrací lidí či zvířat. Značka také může signalizovat dopravní omezení, zúžení nebo jinou nepředvídatelnou komplikaci, která brání vjezdu vozidlům převážejícím nebezpečné látky.

Jinými slovy, i když se tato specifická značka netýká většiny lidí, kteří jezdí do Polska za nákupy nebo na dovolenou, je dobré si tyto značky zapamatovat. Neznalost totiž zvyšuje stres. Nemluvě o náhodné policejní kontrole a všetečném dotazu policisty.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz