2151031004

Rodino, jedeme na dovolenou aneb jak se připravit na cestu autem

8. 7. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Autem do Chorvatska? Proč ne. Pokud je to vaše první rodinná jízda k moři, ujistěte se, že je vše v pořádku a znáte všechny informace. Co tím myslíme? To se dozvíte v článku.

Kontrola auta, vybavení a dokladů

Předtím, než začnete plánovat konkrétní data a detaily, si zkontrolujte, jestli máte veškeré dokumenty v pořádku. Možná se budete divit a dozvíte se, že už máte propadlý řidičský nebo občanský průkaz. Doporučujeme si do telefonu přidat upomínku, která vás 2 měsíce předem upozorní, že je na čase obnova dokladů. Stejně tak nesmíte podcenit kontrolu auta. Je lepší se jí věnovat před odjezdem, než někde v cizině, kde vás může případná oprava stát přinejmenším čas, a v horším případě i hodně peněz. A to není příjemné, když v autě sedí vaše malé děti…

Plán od začátku do konce

Pro snadnější průběh dovolené doporučujeme vytvořit si itinerář se všemi místy, kam se chcete podívat. Vypište si adresy, webové stránky, ceny a otevírací dobu. Sice vám to zabere trochu času, ale pro klid v duši se to 100% vyplatí. Nikdy totiž nevíte, co se stane a než něco nervózně řešit na místě, když jedno dítě brečí, druhé se nudí a vy nevíte, kudy kam, to si radši vyhraďte 2 hodiny na plánování.

Navíc při tomto plánování můžete přijít na to, jestli vám náhodou něco nechybí a není nutné to dokoupit. Ačkoliv se s největší pravděpodobností budete pohybovat v kultivovaných zemích, nespoléhejte se, že se vaše oblíbené produkty dají koupit kdekoliv.

Zjistěte si situaci na silnicích

Uzavřené silnice, zúžení, předpokládaná zdržení – to vše dokáže vaše plány narušit. Zjistěte si dopředu, kde se potenciálně zdržíte a případně, jak taková místa objet. Není možné zjistit úplně vše, ale většina se dohledat dá a věřte, že vás to uchrání před nepříjemnostmi a stresem.

Jak na pohodlí při cestování

Cestování autem je pohodové, dokud není. Po více jak 5 hodinách je člověk bolavý a ztuhlý a pokud ještě vezme nepohodlné oblečení, bude cesta velmi dlouhá. Nejlepší volbou je bavlněné oblečení a pohodlné střihy. Zapomeňte na upnuté džíny, která vás po chvilce budou tlačit do žaludku. Volnější střihy jsou klíčem k pohodlnému cestování. U dětí to platí dvojnásob. Oblékněte jim nejlépe bavlněné tepláky nebo šortky, aby se jim v nich dobře pohybovalo a nijak je neomezovaly. Co se týká obuvi, nejrozumnější volbou budou pevné, ale prodyšné boty které si umíte pořídit zde, např. tenisky nebo sandály. Pojedete přes noc? Mějte po ruce mikinu nebo deku, ať vám není zima. Chybu neuděláte ani s polštářkem pro děti, aby si mohly zdřímnout a nebyly zbytečně unavené.

Pozor na únavu

Únava za volantem (=mikrospánek) je extrémně nebezpečná, ale často podceňovaná. Cítíte, že se vám klíží víčka? Co nejdříve zastavte a rozhodněte se, jestli si na chvilku odpočinete nebo se s partnerem vyměníte, aby řídil on. Stačí pár sekund a bude to vaše nejméně oblíbená dovolená. Nemusí vás zachránit ani litry energetického nápoje, radši jeďte déle, než aby se stala dopravní nehoda. Dávejte si pozor na klidné monotónní písničky a dlouhé rovné silnice.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz