blog-13

Motorový olej SAE 5W-40: Rozdíl mezi minerálními, syntetickými a polosyntetickými oleji

13. 7. 2023 • Novinky, Zajímavosti

Jakmile přijde řeč na údržbu a péči o auto, má mnoho lidí rozpolcené názory. Má člověk raději používat mnohdy levnější minerální olej, nebo se spíše rozhodnout pro údajně kvalitnější syntetiku? Jaký je mezi nimi rozdíl a jaký druh potřebuje moje auto? Abychom tyto otázky jednou provždy vyjasnili, sestavili jsme níže malý přehled a srovnání, které vám osvětlí to nejdůležitější o těchto typech maziv.

Proč jsou motorové oleje nezbytné?

Motorový olej se nezřídka přirovnává k životně důležitým tekutinám, jako je třeba krev u živočichů, jelikož skutečně plní hned několik nepostradatelných úkolů. Jeho snad nejznámějším přínosem je, že slouží jako mazací látka pro všechny pohyblivé části v motorovém prostoru. Snižuje tak tření, které by jinak vedlo k rychlému opotřebení, zejména kovových součástí.

Kromě toho má motorový olej také chladicí účinek. V důsledku spalování paliva, ale také vlivem již zmíněného tření, totiž vzniká velké množství tepla. Olej část tohoto žáru zadržuje a díky neustálé cirkulaci se rovnoměrněji rozvádí v motorovém prostoru. V neposlední řadě má mazivo také jistý čisticí účinek na celý agregát. A sice jemné částice a třísky, například z kovu, se zachycují v lepkavé kapalině, která zabraňuje jejich hromadění v motorovém prostoru.

Tohle byly ty základní informace. Zbývá už jen objasnit, co se skrývá za těmi různými zkratkami. Ve své podstatě je to celkem jednoduché. Zkratka „SAE“ označuje Society of Automotive Engineers, tedy „Společnost automobilových inženýrů“, která se věnuje standardizaci a normování v určitých oblastech automobilového průmyslu. Následující čísla a písmena zase představují různé viskozitní třídy. Písmeno „W“ udává, do kterých minusových teplot olej odolává chladu, a číslo za ním zase vyjadřuje, jak vazký zůstává olej při teplotě 100 °C. Vyšší číslo odpovídá vyšší viskozitě.

Minerální oleje

Minerální oleje patří jednoznačně ke staré generaci olejů, které se obvykle používají jen ve starších vozidlech. Vyrábějí se z ropy a procházejí procesem rafinace. Jsou sice tou levnější variantou, mají ale zároveň celou řadu nevýhod. Oproti svým syntetickým příbuzným se vyznačují zhoršenou tekutostí a rovněž jejich chladicí a mazací vlastnosti nejsou ideální.

Z tohoto důvodu se oleje na minerální bázi musí také častěji vyměňovat, čímž se stávají v dnešní době víc a víc jen okrajovým jevem. V každém případě se podívejte do své příručky k vozidlu, abyste si ověřili, jakou třídu maziv doporučuje nebo dokonce předepisuje váš výrobce. Je-li pro váš vůz výslovně doporučen minerální olej, pak je pro motor výhodné, aby jej dostával. Není-li v příručce uvedeno nic protichůdného, je naopak možné přejít i na syntetickou variantu.

Syntetické oleje

Jak již bylo popsáno výše, syntetické oleje jsou oproti minerálním olejům jisté zlepšení. Tím, že se získávají pomocí chemických procesů, je v nich také výrazně nižší obsah znečištění. Mezi jejich hlavní výhody patří vysoká odolnost proti chladu, lepší a dlouhodobější mazání a obecně delší životnost. Negativním aspektem je zejména vysoká cena, celkově však syntetické oleje pozvolna udávají tón.

Polosyntetické oleje

Nakonec máme i taková maziva, která sestávají zčásti z minerálních a zčásti ze syntetických složek. Mají vytvořit jakýsi most mezi oběma velkými skupinami. Také ony jsou v podstatě prostředníkem mezi těmito dvěma třídami a i z hlediska svých charakteristik jsou dosti vyvážené. Pro spoustu motoristů by tato varianta mohla být dobrou volbou, vzhledem k tomu, že nabízí kvalitní parametry při relativně nízkých nákladech a je tak vhodná pro běžné použití.

Jaký olej mám koupit do svého auta?

Jedná se především o otázku schválení výrobcem. Pokud si nejste jisti, nahlédněte prosím do uživatelské příručky k vašemu autu, informujte se na webu výrobce nebo se obraťte přímo na něj. Po vyjasnění této otázky jsou pak zase směrodatné konkrétní vlastnosti oleje. Jakou viskozitní třídu potřebuji? Jaká aditiva by měl můj olej obsahovat? Bez ohledu na to, zda se jedná o minerální nebo syntetický olej, by nejprve měly být jasné odpovědi na tyto otázky. Teprve na závěr bude možné učinit rozhodnutí, zda je pro vás důležité dražší, ale kvalitnější mazivo, nebo zda je dostačující levnější, ale přesto spolehlivá varianta motorového oleje.

Více informací o motorovém oleji SAE 5W-40 na automobilovedily24.cz
Další informace o rozdílech v motorových olejích naleznete na stránkách mechanizaceweb.cz

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz