Toyota Yaris v závodě o nejnižší spotřebu

11. 10. 2011 • Novinky

Také občas zkoušíte jet určitou trasu vyloženě na spotřebu? Daří se Vám to? Mnohdy je takové úsilí neuvěřitelně těžké, neboť automobilky udávanou spotřebu u daného modelu měří převážně v laboratorních podmínkách, které jen velmi zhruba dokáží zohlednit například kopcovitost trati, protivítr a valivý odpor.

Není se pak čemu divit, že v reálu je mnohdy skoro nemožné se této teoretické hodnotě byť jen přiblížit. Přesto však s opravdu lehkou nohou toho lze docítil. Ovšem za předpokladu, že se řidič stane pěknou brzdou provozu. A hlavně je to pěkná nuda.

Ale to bych křivdil určité skupince nadšenců, která se v závodění o co nejnižší spotřebu vyloženě vyžívá. Například nejnovějším vítězem závodu ALD Automotive Shell Maratonu v kategorii aut s benzinovými motory s emisemi pod 120g/km se stala Toyota Yaris 1.0l VVT.

Ta dokázala trať dlouhou 560km ujet se spotřebou 3,9l/100km. To v kontextu kombinované spotřeby udávané výrobcem 4,8l/100km znamená spotřebu o 23% nižší a to nevypadá jako špatné číslo. Nesmíme si však připomenout závod Economy Run, jehož vítězem se stala Škoda Fabia se spotřebou neuvěřitelných 2,21l/100km.

Celkovým vítězem letošního spořivého ročníku se stal maličký Smart se vznětovým agregátem CDI s průměrnou spotřebou 2,85l/100km.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz