lada-x-cross-5-2023-galeria

Rusové představili novou Ladu: Je to SUV a ruské má jen logo

25. 7. 2024 • Novinky, Zajímavosti

Ruský AvtoVaz kráčí ve stopách Moskviče. Do opuštěné továrny Nissanu v Petrohradě „nastěhoval“ montáž čínského SUV Bestune T77. V Rusku se bude prodávat jako Lada X-cross 5.

Pod křídly koncernu Renault-Nissan měl ruský AvtoVaz ještě začátkem roku 2022 velké plány do budoucna. Ve vývoji byla například zcela nová generace Lady Niva na základech nového Dusteru. To vše je však po invazi ruských vojsk na Ukrajinu minulostí. Lada nejenže nemá novinky, ale pro nedostatek součástek ze zahraničí, které podléhají sankcím a které nedokáže nahradit z domácích zdrojů, nevyrábí ani to, co ještě nedávno scházelo z jejích linek v Togliatti. Jakžtakž se daří jen Ladě Niva a Granta, tedy nejjednodušším modelům z minulosti a to bez některých elektronických či emisních komponentů.

K tomu všemu ruský AvtoVaz zdědil bývalou továrnu Nissanu v Petrohradu. Výrobních kapacit má tedy nadbytek, ale nemá co vyrábět. A tak se i Lada vydala cestou Moskviče. Na dealerské konferenci v Soči oznámila, že v petrohradském závodě spustí montáž nového modelu Lada X-cross 5. Asi tušíte, že o nový model Lady jít nemůže. Ano, X-cross 5 nebude ničím jiným než přeznačkovaným čínským SUV SIAC Bestune T77. S Ladou bude mít společné jen logo. A tak to má být i s připravovaným crossoverem a sedanem čínské provenience. Nový podnik, který vznikl převodem 99,9 % podílu původního Nissanu Manufacturing Rus, se má jmenovat Lada-Petrohrad.

„Nová“ Lada X-cross 5 bude dlouhá 4 530 mm a pohánět ji bude výlučně přeplňovaný benzínový čtyřválec 1,5 Turbo o výkonu 118 kW. Zákazníci si budou moci vybrat 6-stupňovou manuální nebo 7-stupňovou dvouspojkovou automatickou převodovku. Otázkou ale je, jestli má Lada X-cross 5 šanci na úspěch. Je totiž podobně velká jako Moskvič 3, kterého se za první tři měsíce roku prodalo žalostných 461 aut. Spíše to vypadá na zbytečnou konkurenci v identickém segmentu. Lada X-cross 5 tak bude kanibalizovat Moskvič 3 a naopak – Moskvič Ladu. Přesto mají oba výrobci velké plány. Moskvič už například představil nový sedan Moskvič 6, což je čínský Sehol Yao.

Jak informoval prezident AvtoVazu Maxim Sokolov, do konce roku 2023 společnost očekává výrobu až 10 000 vozů Lada v Petrohradě v závislosti na poptávce na ruském trhu. V letech 2025 až 2027 by měla výroba v podniku dosáhnout 50 až 70 tisíc aut ročně. To už i s dalšími dvěma modely.

.

« »

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY

autojournal.cz